logo

6 Ağustos 2020 Perşembe

“Basketbolda cevapsız sorular”ın cevapları

Basketbol Yorumcusu Ara Gözbek, 22 soruluk bir çabayla “Türkiye’de spor dünyasında işlerin ne kadar gelişi güzel, irrasyonel yönetildiğini” anlatmaya çalışmış. (1) Ara Gözbek anlattığı konuda haklı olmakla birlikte bahsedilen gelişigüzelliğin ve irrasyonelliğin anlatılması için 22 soruluk bir emeğin fazla olduğunu söylemek gerekir. Gözbek'in bahsettiği noktada ülkenin özeti, “Deveye demişler ki boynun eğri, nerem doğru ki diye cevap vermiş” deyimiyle ifade edilebilir.

Öncelikle belirtmek isterim ki Ara Gözbek'in sorduğu sorular gayet güzel sorulardır. Bu yazının amacı da Gözbek'in sorduğu sorularla anlatmaya çalıştığı fikre karşı çıkmak değildir. Tersine, Ara Gözbek'in cevabı yetkili kurumlara ve kamuoyuna bırakarak vermek istediği mesajı kuvvetlendirmek adına, cevapsız bırakılan soruları cevaplama gayretiyle bu yazıyı kaleme aldım. 

Buyurun, Ara Gözbek'in sorduğu sorulara benim naçizane cevaplarım:

SORU: NBA, dünyanın en pahalı ve en büyük basketbol organizasyonu değil mi? 

CEVAP: Açık ara.

SORU: Şu an itibariyle sezonu tamamlamak üzere oynanmaya başlanmadı mı? 

CEVAP: Evet.

SORU: Euroleague neden oynatılmadı? 

CEVAP: Euroleague internet sitesinden yayınlanan açıklamaya göre, “Euroleague yönetimi, COVID-19 salgını ile ilgili son gelişmeleri, turnuvalarda mücadele eden takımlar için artan riskleri, Avrupa’daki hareket kısıtlamasını ve seyahat edememe durumunu yakından takip ediyor. Bu sebeplerden dolayı, organizasyonun düzenliliğini korumak imkansız hale geldi. Katılımcıların ve taraftarların güvenliğini korumak için Euroleague yönetimi, kulüplerle anlaşarak Turkish Airlines Euroleague, 7Days Eurocup ve Adidas Next Generation Turnuvası’nda oynanması planlanan karşılaşmaları yeni bir açıklamaya kadar durdurma kararı aldı.” (2)

SORU: Almanya’da Basketbol Bundesliga tamamlanmadı mı? 

CEVAP: Tamamlandı.

SORU: Almanya’da Alba Berlin şampiyon olmadı mı? 

CEVAP: Evet

SORU: İspanya, pandemi sürecini çok üst düzey volume’larda yaşarken basketbol ligi oynatılıp tamamlanmadı mı? 

EVET: Tamamlandı. 

SORU: Finalde Barcelona’yı yenen Baskonia şampiyon olmadı mı? 

CEVAP: Oldu.

SORU: NBA’de adamlar Orlando’da Walt Disney Land’de bir otelin içinde saha kurarak, bir kampüste ligi oynatmıyorlar mı? 

CEVAP: Oynatıyorlar. 

SORU: Koskoca Euroleague, bir tane arena bulup veya kapalı saha, ligi oynatamaz mıydı? 

CEVAP: Oynatabilirdi fakat “koskoca” Avrupa, bütün olarak Covid-19'la mücadelede birlikte hareket etmemiş, İspanya(3) ve ardından İtalya(4) bu konuda Avrupa Birliği'ne sert eleştirilerde bulunmuş ve Avrupa'nın bütünü için yeterli başarı sağlanamadığı için Euroleague oynatılmak istenmemiş. Peki uğraşılsa oynatılamaz mıydı? Oynatılabilirdi fakat “uğraşmak” istemediler ve oynatmamak kolaylarına geldi. 

SORU: Euroleague’i durdurup iptal kararı acele alınmış bir karar değil midir? 

CEVAP: Kararın alındığı 13 Mart tarihi gözönüne alındığında Covid-19 hakkında dünya genelinde tek alınabilen “önlem”, “Evde kal” demekti. O yüzden o tarih itibariyle pek de acele alınmış bir karar olduğunu söylemek genelgeçer kabul görecek bir ifade olmaz.

SORU: Türkiye’de futbol oynanabiliyorken basketbol ligi neden oynatılamadı? 

CEVAP: Sorunun çok boyutlu cevabı var. 

İlk olarak basketbol ve futbol oyunlarının kendi yapıları arasında ciddi fark var. Futbolda sosyal mesafe ve ortak eşya kullanımını engellemek, “basketbola göre” daha kolay. Futbol'da oyuncuların karşı karşıya gelişlerinde enfeksiyon bulaşını maske ile engellemek mümkün olabilir ve futbolcuların eldiven takması sağlanabilirdi. Fakat Basketbol ise tümüyle fizikel temasa dayalı bir oyun. (Özellikle pota altında oynayan uzun oyuncuların sırtlarını rakiplerine yaslayıp rakiplerini ittirmelerine dayalı “post up” denilen oyun şekli basketbolun en temel hareketlerinden biridir.) Top kontrolü noktasında da basketbolculardan eldiven takmasını isteymezsiniz. Bu noktada yeri geldiğinde basketbol topunun saniyede birkaç kişinin eline değebildiğini gözönünde bulundurursak Covid-19 önlemlerinin en önemlilerinden “ortak eşya kullanmama” önlemini yerine getirmek imkansızlaşıyor.

Peki yukarıda farklılıklar Basketbol Ligi'nin oynanması noktasında mutlak engel mi? Basketbol Ligi oynatılmak istense oynatılamaz mıydı? Yukarıda bahsettiğim farkların mutlak engel olmadığını başta NBA olmak üzere “oynatılmak istenen” basketbol ligleri bize gösterdi. Bizdeki mesele ise, Basketbol Ligi'nin oynatılmasına “gerek görülmemiş” olması. Çünkü ülkemizde Basketbol, Futbol kadar büyük kitle ilgisine ve dolayısıyla “ekonomik pazar”a sahip değil. 

Yoksa, Futbol Ligi'nin başlatılacağına yönelik ilk haberler gelmeye başladığında kamuoyunda -başta sağlık meslek kuruluşları tarafından olmak üzere- doğal olarak dile getirilen kalabalık seyirci kitlelerinin sağlık önlemleri nasıl alınacağına yönelik endişeler, Basketbol Ligi'ndeki kulüplerin neredeyse yarısı için pek söz konusu değildi. Yani Futbol tribünlerinde alınabilen önlemler, “istenseydi” Basketbol tribünlerinde de çok rahat alınabilirdi.

SORU: Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu çok mu acele bir karar aldı? 

CEVAP: Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart tarihinde(5) görülmüşken, Basketbol Ligi'nin durdurulma kararı 20 gün sonra, 31 Mart tarihinde(6) alınmıştır, bu süreçte de maçlar oynanmaya devam edilmiştir. Durdurma kararından 41 gün sonra 11 Mayıs tarihinde ise ise Hidayet Türkoğlu tarafından Lig'in tescil edilme kararı açıklandı. Fakat Türkoğlu, bu kararı Federasyon olarak yalnızca kendi fikirlerine göre almadıklarını ifade ederek, “Erkekler liginde 16 takımımızın 13'ü, kadınlarda ise 13 takımın 11'i liglerin bu şekilde sonlandırılmasını istediklerini bizlere iletti” ifadelerini kullanmıştır. (7) Bu açıklamayı doğru kabul edersek, kararın sorumluluğunu yalnızca Hidayet Türkoğlu'na yüklemek doğru bir yaklaşım olmayacak. 

41 gün, bir karar almak için yeterli bir süre midir? Bence yeterli bir süredir. Fakat, 41 günde Basketbol Ligi'nde bu sezonun oynanmamış sayılarak tescil edilmesinden sonra, 87 gün beklenerek Futbol Ligi'nin tekrar başlatılması, bir önceki soruya verdiğim yanıttaki “oynatmak istemek”le alakalı bir durumdur.  

SORU: Türkiye liginde ve Euroleague’de bu sene şampiyonluğun en büyük favorisi Anadolu Efes değil miydi? 

CEVAP: Euroleague'de “en büyük favori” denilmesi biraz tartışmalı olsa da favorilerin başında gelen bir takım pozisyonundaydı. Türkiye Basketbol Ligi'nde ise en iyi ritim yakalamış takım ve “favoriler” arasında en öne çıkmış takım olduğu bir gerçekti. 

SORU: Anadolu Efes’in olası büyük başarısına yazık olmadı mı? 

CEVAP: Soruya konu olan durumun muhatabı Anadolu Efes kulübü, açıklanan kararı “saygıyla” karşıladığını belirtmiş ve “başarıya yazık olma” konusunda da, “En büyük dileğimiz, ING Basketbol Süper Ligi 2019 - 2020 sezonunun normal bir şekilde tamamlanmasıydı ancak bu mümkün olmamıştır. Normal sezonun 23 maçlık dönemini 21 galibiyet alarak lider kapatan takımımızın emeklerinin ve kulübümüzün yatırımlarının boşa gitmediğine inanıyoruz” açıklamasını yapmıştır. (8)

Konunun doğrudan muhatabının sözünün üstüne söz söylemeyi doğru bulmuyorum.

SORULAR: Türkiye ve Avrupa’daki basketbolseverlerin günahı neydi? 

Türkiye’de futbol oynanabiliyorken, şampiyon belirlenebiliyorken, küme düşme, yükselme ve hatta küme düşmeme gibi radikal kararlar alınabiliyorken yani icraat devam edebiliyorken basketbol nasıl bir kalemde kestirip atılabildi?

İspanya, Almanya, Yunanistan gibi pandeminin yaşandığı ülkelerde basketbol ligleri oynatılıp tamamlanabiliyorken Türkiye’de neden oynatılamadı?

CEVAP: Türkiye'deki basketbolseverlerin “günahı”, karar vericilerin basketbolun “yeteri kadar para etmediğini” düşünmesidir. 

Avrupa'daki basketbolseverlerin “günahı” ise Avrupa'nın Covid-19 konusunda bir “bütün” olarak hareket edememesidir.

SORULAR: Türkiye’de kapalı bir saha mı yok? Türkiye’de sırf üniversite kampüslerinde yer alan kapalı spor salonu sayısı kaç?

NBA kadar büyük olmamasına rağmen, orta çapta bu tür bir organizasyonu yapmak ne kadar sürerdi?

Pandemi süreci hâlâ devam ediyorken önümüzdeki sezonun planlamaları yapılmıyor mu?

CEVAP: Bu soruların cevapları konuyla ilgili kamu yetkililerinin verebilecekleri cevaplar.

SORU: TFF Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun kendi adının verildiği bir kapalı basketbol sahası mevcut değil mi?

CEVAP: Mevcut.

SORU: Planlar yapılıyorsa yani oynatılabilecekse o zaman bu sezon neden tamamlanamadı?

CEVAP: Yazı içinde çok tekrar ettim. O yüzden kısa bir cevap vereyim: Mühim olan niyet!


DİPNOT

(1) Ara Gözbek, Basketbolda 'cevapsız sorular' listesi, Gazete Duvar, 31 Temmuz 2020, https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/07/31/basketbolda-cevapsiz-sorular-listesi/?fbclid=IwAR0akMAtGCzls8aLaFpOXhM4bUiv8nJjaGtEPmkDuUGRqB46aLAMJNGA1LU

(2) Millyet Gazetesi, Euroleague ve EuroCup maçları corona virüs nedeniyle askıya alındı!, 13 Mart 2020, https://www.milliyet.com.tr/skorer/euroleague-ve-eurocup-maclari-corona-virus-nedeniyle-askiya-alindi-6164119 

(3) Anadolu Ajansı, İspanya'dan Kovid-19 ile ortak müdelede AB'ye eleştiri, 27 Mart 2020, https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ispanyadan-kovid-19-ile-ortak-mucadelede-abye-elestiri/1782128#

(4)Independent Türkçe, İtalya'dan AB'ye koronavirüs eleştirisi: İstediğimiz yardımın veto edilmesi birliğin geleceğini riske attı, 30 Mart 2020, https://www.indyturk.com/node/155116/d%C3%BCnya/italya%E2%80%99dan-abye-koronavir%C3%BCs-ele%C5%9Ftirisi-istedi%C4%9Fimiz-yard%C4%B1m%C4%B1n-veto-edilmesi-birli%C4%9Fin 

(5)Habertürk, “Son dakika haber! Türkiye'de ilk koronavirüs vakası görüldü! Bakan Koca'dan açıklama”, 11 Mart 2020, https://www.haberturk.com/son-dakika-haber-turkiye-de-ilk-koronavirus-vakasi-goruldu-bakan-koca-dan-aciklama-2609972

(6) Mehmet Caner Kolağasıgil, Fanatik, Süper Lig'e corona virüs nedeniyle ara verildi! Ancak damga vuran tartışmalar unutulmadı, 31 Mart 2020, https://www.fanatik.com.tr/super-lige-corona-virus-nedeniyle-ara-verildi-ancak-damga-vuran-tartismalar-unutulmadi-2133045 

(7)Sabah, Son dakika: Basketbolda ligler tescil edildi! Şampiyon..., 11 Mayıs 2020, https://www.sabah.com.tr/spor/basketbol/2020/05/11/son-dakika-basketbolda-ligler-tescil-edildi-sampiyon 

(8)Milliyet, Liglerin tescil kararı sonrası Anadolu Efes'ten flaş açıklama, 11 Mayıs 2020, https://www.milliyet.com.tr/skorer/liglerin-tescil-karari-sonrasi-anadolu-efesten-flas-aciklama-6210022 

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder