logo

9 Ocak 2017 Pazartesi

İş gezisinde gösteri maçı

Al Ettifaq – Galatasaray maçı, Galatasaray yöneticilerinin sponsorluk görüşmesi için gittiği Suudi Arabistan'da “geçerken oynadıkları” bir maç oldu.

Galatasaray, 14 takımlı Suudi Arabistan Futbol Ligi'nde 6. sırada bulunan Al Ettifaq takımıyla bir hazırlık maçı yaptı. Maçı yayınlayan TRT Spor kanalının sunucusu sürekli olarak Galatasaray yöneticilerinin, Suudi yetkililerle sponsorluk görüşmeleri yaptığını tekrarladı. Zaten maç da Galatasaraylı futbolcuların, Kulüp yöneticileri hazır sponsorluk görüşmeleri için gelmişken “geçerken uğradıkları” bir maç gibi geçti. Bu yüzdendir ki Galatasaray bu maçı 3-1 kaybetti.

Galatasaray'da maç öncesi sakatlıklardan kaynaklı “Kaleci krizi” yaşanmaktaydı. Bu sebeple Galatasaray karşılaşmaya 21 Yaş Altı Takımı'ın 18 yaşındaki kalecisi Batuhan Ahmen Şen ile çıktı. Maç, genç kalecinin profesyonel kariyeri için önemli bir fırsattı. Bu fırsatı kötü kullandığını söyleyemem. En azından maçın sonucunu olumsuz etkileyecek bir davranışta bulunmadı. Zaten takımında hiçbir olumlu olay yokken istese de yapamazdı! Eren Derdiyok'un 33. dakikada, Bruma'nın pasında kaleciyle karşı karşıya pozisyonda vurmakta geç kalması Galatasaray'ın maça motive olmadığının ispatı.

FORVET ARKASINDAKİ ÜÇLÜ

Sezonun ilk haftasından beri Galatasaray'ın hücum odaklı oynaması ve oyunu sahanın 4. dilimine yıkması gerektiğini söylüyorum. Bunun olması için de forvet arkasında Bruma – Sneijder – Josue üçlüsünün olması gerektiğini savunmuştum. (1) Bugün de aynı görüşteyim. Çünkü Galatasaray'ın kaç ön liberoyla oynarsa oynasın ve oyun mesafesini kaç metre yaparsa yapsın kanatlardan atılan uzun topların Galatasaray tarafından savunulamadığı Suudi Arabistan'dan bile görülmüştür! Nitekim rakip takımın golleri de bu tür hücumlar sonucu gelmiştir.

Savunduğum forvet arkası üçlüsü bugün oynadı. Fakat eğer Josue bu maçtaki gibi sahanın içerisinde rakip ceza sahası diye bir yer yokmuş gibi oynayacaksa o zaman işler değişir. Josue'nin bu pasifliği sebebiyle Selçuk sık sık ileri çıktı ve De Jong fiilen tek ön libero gibi oynadı. Josue, Selçuk'tan çok daha fazla hücum potansiyeli sergileyebilecek bir isim ama bugün Selçuk kendisinden fazla hücum katkısı sergiledi. En azından hücum yapmayı denedi! Bugünkü performansıyla ve Galatasaray'ın bugünkü durumuyla Selçuk, Josue yerine forvet arkası oynayabilir. Fakat Josue hiçbir zaman Selçuk'un yerine ön libero oynayamaz. Bunun farkına varması gerekir!

GENÇLER

Galatasaray'ın bu maçtaki tek “olumlu” olayı, oyuna giren 21 Yaş Altı futbolcularının profesyonel bir maça çıkması idi. Aslında bu tür maçlar, böylesi gençlerin “profesyonel” futbola alışmaları için güzel fırsatlar. Keşke maç da biraz “profesyonel” olsaydı...

(1)Soner Bahadır, “Sevindirmeyen galibiyet ve taktik önerisi”, http://serbestats.blogspot.com.tr/2016/08/sevindirmeyen-galibiyet-ve-taktik_23.html

Soner Bahadır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder