logo

29 Ağustos 2016 Pazartesi

YPG, Fırat'ın batısı, Menbiç ve Fırat Kalkanı

Fırat Kalkanı Operasyonu, adından da anlaşılacağı üzere YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'ni hedef alan bir saldırı. Operasyonun gösterilenin tam aksine IŞİD'e destek amacı var.

Yazının başlığı kısaca "Fırat'ın batısı ve Fırat Kalkanı" da olabilirdi aslında. Çünkü Fırat Kalkanı Operasyonu'nun amacı PYD'nin Menbiç zaferiyle IŞİD'in Saray Faşizmi ile alışveriş kanalını tıkama tehlikesinin oluşmuş olması.

Aslında bu yazdığımın Amerika'yı keşfetmek olmadığını da söylemek gerekiyor. Çünkü operasyonun ilk günlerinden itibaren başta Külliye Reisi, Külliye Sözcüsü ve Düşük Profilli Sadrazam olmak üzere bütün Saray ekranı, operasyonun amacının "Güney sınırının IŞİD ve PYD'den temizlemek" olduğunu açıkça söyledi. Fakat uluslarası basın kuruluşları, TSK'nin yobaz yamyam çeteleriyle birlikte sürekli YPG noktalarına saldırdığını ortaya koydu. (1)

Hatta havuz medyası, yobaz medyası, yanar döner(ana akım) medya ve ulusalcı medya birleşerek bir "savaş medyası" oluşturdular. Bu medya dört koldan "Kahraman Türk ordusunun 2 cephede nasıl kahramanlık yaptığını" pompalama görevi üstlendi. Saray Faşizmi, bu kara propagandadan beslenerek HDP binalarına ve yöneticilerine saldırıp, Özgür Gündem gazetesini kapatıp, Gazete Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan'a düşman hukuku işletti ve Kürt siyasetini ezmeye çalıştı. PKK'nin bu baskılara ise aralarında Kemal Kılıçdaroğlu'nun kortejinin de bulunduğu silahlı saldırılarla yanıt vermesi yine topraklarımızın şiddet sarmalına saplanmasına neden oldu.

KÜRT SİYASETİNİN SIKIŞMASI

Kürt siyaseti, PYD eliyle IŞİD çetelerine karşı Rojava Direnişi'nde verdiği mücadeleyle çok iyi bir meşruiyet kazanmıştı. PYD bu meşruiyeti, Moskova'da temsilcilik açma, ABD ile de yakın ilişkiler kurma, Esad ile de işbirliği tavrı gibi önemli stratejilerle kendisini bölgesel siyasette önemli bir aktör haline getirmede başarılı bir şekilde kullanmıştı. Suriye Demokratik Güçleri(SDG) zemininde Suriye içinde de yarattığı meşru zemini, Saray Faşizmi'nin kendisine yönelik hamlelerinde bir güç olarak değerlendiren PYD, “Fırat'ın batısı kırmızı çizgimiz” şahlanmasına, “Kimse kendi topraklarımızdan çekilmemizi isteyemez” yanıtını verdi.(2)

Bu tavır, Suriye'deki güç dengeleri içinde alınması gereken tavırdı kuşkusuz. PYD'nin elini güçlendiren bu tavıra Suriye'nin dışından Saray Faşizmi'nin yaptığı “topyekün savaş” müdahalesi ise konuyu ve çatışmaları Suriye konusu olmaktan çıkarıp Türkiye'ye sıçratan ve karmaşıklaştıran bir noktaya çekti. (3)

Gelinen bu noktada Kürt siyasetinin Saray Faşizmi'nin bu tavrına karşılık olarak aynı topyekün savaş pozisyonuna geçmesi ise HDP ile 7 Haziran seçimlerinde elde edilen fakat 1 Kasım seçimleriyle birlikte zayıflayan “Türkiyelileşme” zemininin iyice yok olmasına sebebiyet verir. Bu zeminin yok olması ise hem Kürt siyasetinin Türkiye'de güç kaybetmesine hem de Türkiye'nin batısındaki halkların kurtuluş mücadelesinin önemli bir güç kaybına uğramasına sebebiyet verir. Kürt siyasetinin bu yüzden adım atarken Suriye ve Türkiye'deki koşulları çok dikkatli gözeterek hareket etmesi gerekmektedir.

DOSTUNU SÖYLE SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM!

Saray Faşizmi'nin Fırat Kalkanı bahanelerinden biri ise “Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak” idi. Fakat Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama bu bahaneyi boşa düşürdü. Bakanlık'tan yapılan açıklamada Fırat Kalkanı Operasyonu için “Tankların sınırı geçmesi egemenliğimizin ihlali” açıklaması yapıldı. (4)

Benzer bir açıklama da Ortadoğu denkleminin kritik ülkelerinden İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Suriye topraklarındaki terörist gruplarla mücadele, uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olan o ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı gösterilerek merkezi yönetimle koordineli şekilde yapılmalı. İran olarak terörizmle mücadelenin uluslararası bir yükümlülük olduğunu ve bu menfur olguya karşı bölge ülkelerinin ortak işbirliği içinde olmaları gerektiğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu(5)

Çünkü Saray Faşizmi'nin derdi Suriye'nin toprak bütünlüğü filan değil, Rojava Kantonu Moskova Temsilcisi Rodi Osman'ın yaptığı açıklamada belirttiği üzere, “Osmanlı'yı yeniden kurma planının bir parçası”(6)

Bu noktada Saray Faşizmi'nin gözü dönmüş yamyam çeteleriyle Suriye'deki savaşı ve yıkımı körüklemek konusunda sınırının olmadığı da 12 yaşında çocukların kafasını kesen çetelerle “destan yazması”ndan belli.(7)

SDG ile TSK arasındaki çatışmalı durum, Saray Faşizmi'nin baş kıblesi ABD tarafından da kabul edilebilir bir durum değildir. Hakeza ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon)'ndan bu konuda tepki geldi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, New York Times'ta yayınlanan yazısında, “IŞİD’in artık bulunmadığı Cerablus’un güneyinde Türk silahlı kuvvetler, bazı muhalefet grupları ve SDG ile bağlantılı birlikler arasındaki çatışmalara ilişkin haberleri yakından izlerken bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu açıkça ifade etmek istiyoruz. Zaten bu kalabalık bir savaş alanı. Bu nedenle ki silahlı tüm oyuncuları hemen çatışmaları durdurmaya ve ihtilafa son vermek için gereken önlemleri almayı çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye'de küresel sermayenin başlattığı yobaz saldırılarının Türkiye'de laiklik düşmanı Meclis Başkanı'nın ağzından Ernesto Guevara'ya yönelik başlatılan saldırılardan bağımsız düşünülmesi mümkün değildir.(8)

Türkiye ve Ortadoğu halklarına yönelik yobaz saldırılarının düşmanı ortaktır. Kıyılarımıza vuran Aylin(Alan) bebeğin hesabını sormak istiyorsak, omuz omuza verip tepemizdeki takım elbiseli IŞİD çetesinden kurtulmalıyız!

(1)ÖSO militanı: Cerablus operasyonu için 1,500 savaşçı Karkamış'a taşındı www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-37167865?ocid=socialflow_facebook

(2)YPG: Kimse kendi topraklarımızdan geri çekilmemizi isteyemez www.siyasihaber3.org/ypg-kimse-kendi-topraklarimizdan-geri-cekilmemizi-isteyemez

(3)Yıldırım'dan 'Cizre' açıklaması: Topyekûn savaş açtık www.demokrathaber.org/siyaset/yildirim-dan-cizre-aciklamasi-topyekn-savas-actik-h71766.html

“911 km’lik sınırın PYD’nin eline geçmesini kabul edemeyiz” www.imctv.com.tr/911-kmlik-sinirin-pydnin-eline-gecmesini-kabul-edemeyiz/

(4)Suriye'den Cerablus tepkisi: Egemenliğimizin ihlali www.muhalefet.org/haber-suriyeden-cerablus-tepkisi-egemenligimizin-ihlali-56-20432.aspx

(5)İran'dan 'Cerablus' açıklaması www.demokrathaber.org/dunya/iran-dan-cerablus-aciklamasi-h71762.html

(6)YPG: Operasyon Erdoğan'ın Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurma planının bir parçası www.t24.com.tr/haber/ypg-operasyon-erdoganin-osmanli-imparatorlugunu-yeniden-kurma-planinin-bir-parcasi,356708

(7)Cerablus operasyonuna çocuk kafası kesen grup da katılıyor www.birgun.net/haber-detay/cerablus-operasyonuna-cocuk-kafasi-kesen-grup-da-katiliyor-125425.html

ANHA: AKP destekli ÖSO, Menbiç'in Dendeniye köyüne kimyasal gaz attı www.yarinhaber.net/guncel/44270/anha-akp-destekli-oso-menbicin-dendeniye-koyune-kimyasal-gaz-atti

(8)TBMM Başkanı: Che denen eşkıya benim gencimin yakasında, göğsünde olamaz! www.birgun.net/haber-detay/tbmm-baskani-che-denen-eskiya-benim-gencimin-yakasinda-gogsunde-olamaz-125976.html

Soner Bahadır  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder