logo

23 Ağustos 2016 Salı

Sevindirmeyen galibiyet ve taktik önerisi

Galatasaray'ın Karabükspor karşısında kazandığı maçta Galatasaraylıların sevinebildiği tek şey maçın skoru oldu. Karabükspor, gol vuruşlarında beceriksiz davranınca futbolun “atamayana atarlar” kuralı galip geldi.

Lig'in ilk haftasında Galatasaray'ın, sahasında Karabükspor'u Eren Derdiyok'un son saniye golüyle 1-0 yendiği maçın özetini Galatasaray Teknik Direktörü Jan Olde Riekerink yaptı. Jan Olde Riekerink maç sonunda yaptığı açıklamada, “Sonuçtan dolayı mutluyum çünkü kazanmamız gereken bir maçtı. Ancak oynadığımız oyundan mutlu değilim. Bugün istediğimiz oyunu sahaya koyamadık. Bu maçı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İlk defa takımımı böyle gördüm. Bir daha böyle görmemeyi umuyorum. İyi analiz yapıp hataların üstüne gitmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

KARABÜKSPOR'UN BECERİKSİZLİĞİ GALATASARAY'I KURTARDI

Riekerink sonuna kadar haklı. Karabükspor, maç boyunca skora yönelik olarak Galatasaray'dan çok daha etkili bir oyun oynadı. Galatasaray ilk şutunu 34. dakikada çekebilirken Karabükspor, bu dakikaya kadar Galatasaray kalesinde 2-3 tane gol olabilecek pozisyon buldu. İkinci yarıda da Karabükspor'un 1-2 tane gole yönelik pozisyonu vardı.

Maç boyunca top ayağında olan Galatasaray, aslında topla hamallık yaptı. Top ayağındayken etkili bir biçimde top çevirebilen ve oyunun yönünü değiştirerek rakibini zorlamayı deneyen Galatasaray, sahanın dördüncü bölgesinde etkili olamadı. Özellikle bu bölgelerde kaptırılan toplar, Karabükspor tarafından etkili karşı ataklara dönüştürüldü. Top hakimiyeti konusundaki hakim görüntüsüne güvenen Galatasaray'ın savunmasını santraya çekmesini fırsat bilen Karabükspor'un attığı uzun toplar Galatasaray savunmasının ciddi boyutlarda tehlike çanları çalmasına sebebiyet verdi. Gol yollarında etkili olmayı becerebilen bir Karabükspor, Galatasaray'ı önemli bir farkla yenebilirdi. Bu durum ise geçtiğimiz sezonun sonlarında Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası'nı almak dışında pek huzurlu bir sezon geçirmeyen Galatasaray'ın yeni sezona büyük bir krizle başlamasına sebebiyet verebilirdi. Bu maçta oluşabilecek olası bir mağlubiyet Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Teknik Direktör Riekerink'in koltuklarının ciddi bir biçimde sorgulanmasına sebebiyet verirdi. Bu yüzden bu galibiyet Galatasaray için “Kol kırılır, yen içinde kalır” cinsinden susulacak bir galibiyet oldu.

TAKTİK ÖNERİM: 4-1-3-2

Galatasaray maça; Kalede Muslera; savunmada Linnes, Chedjou, Hakan Balta, Carole; ön liberoda Selçuk İnan ve Tolga Ciğerci, orta sahada Sinan Gümüş, Sneijder, Bruma ve forvette de Eren Derdiyok 11'i ile çıktı. Podolski'nin sakatlığı, Cavanda'nın, Serdar Aziz'in ve Josue'nin hazır olmadığı şartlarda en ideal 11 buydu aslında.

Bu 11'in, Galatasaray'ın geçen seneki sorunu olan hücum bölgesinde etkili olamama ve pozisyona girememe sorununa derman olamadığı bugün de belli oldu. Bu sorunu çözmek için benim önerim Galatasaray'ın şu anda oynadığı 4-2-3-1 taktiğinden vazgeçip 4-1-3-2 taktiğiyle oynaması. İlk 11 önerim ise kalede Muslera, savunmada Linnes – Chedjou - Serdar Aziz – Carole; ön liberoda Selçuk, orta sahada Josue – Sneijder – Bruma; forvette ise Podolski ve Eren Derdiyok.

Önerdiğim 11'in fazla hücumcu olduğu ve savunma zaafiyeti yaratacağı itirazı yapılabilir. Fakat Galatasaray'ın 2 ön liberoyla bile bugün Karabükspor karşısında verdiği gol pozisyonları ortada. Galatasaray savunmasının kısa sürede güvenilir bir duruma gelmeyeceği ortada. Hücumcu ve oyunu dördüncü bölgeye taşıyabilen hatta yıkabilen bir 11, hem bu pozisyonları vermeyecektir; hem de bu pozisyonları verse bile olası yenebilecek golleri telafi etme şansına sahip olacaktır.

Galatasaray'ın bu savunması, gol vuruşu yapabilmeyi becerebilen takımlara karşı Galatasaray'ın çok gol yemesine sebebiyet verir. Galatasaray'ın bu yüzden gol atması gerekmektedir. Hücum yapılmadan da gol atılmaz.

Futbol, hangi takımın skor tahtasındaki gol sayısı matematiksel olarak diğerinden fazla olursa o takımın galip geldiği bir spor...


Soner Bahadır   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder