logo

5 Aralık 2014 Cuma

Acı, ideoloji ve Yavuz Bingöl

ATV Ana Haber Bülteni’nde Sare Davutoğlu’nun, başsağlığı için Selvi Kılıçdaroğlu’na yaptığı ziyaretin haberinde kullanılan altyazı başlığı, AKP’nin yaratmak istediği “ideolojisizlik” ortamının yeniden üretimine çok somut bir örnek.

ATV Ana Haber Bülteni’nde 4 Aralık 2014 Perşembe günü, Sadrazam Ahmet Davutoğlu’nun Haseki Sare Davutoğlu’nun, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun Annesi Fatma Özdağ’ın vefatı üzerine Selvi Kılıçdaroğlu’na gerçekleştirdiği taziye ziyaretinin haberi yer aldı.

Haberin yapılma amacı, havuz medyasının klasik görevlerinden olan AKP’ye hakim, merhametli ve bahşeden bir görüntü kazandırmaktı. Haberin en dikkat çekici unsuru, altyazı başlığında yer alan “Acının ideolojisi yok” ifadesi idi. Bu ifadenin kullanılmasının temel amacı, AKP’nin 2.Cumhuriyeti’ni kurabilmesi için gerekli olan ideolojisizlik ortamının oluşturulması. AKP iktidarının kendisine karşı her türden tepkiyi ve tavrı “ideolojik tavır” olarak nitelediğini hepimiz hatırlarız.

İdeoloji

İdeolojiyi, değişmez düşünsel tutum olarak kabul eden Karl Marx’ın “ideoloji yanlış bilinçtir” dediği noktada bir sosyalist olarak “ideolojik tutum”u savunacak değilim. Fakat bu durum kesinlikle ideolojisizliği haklı gösteremez. Özellikle AKP gibi, toplumsal saldırılarını gerici ideolojik müdahaleler üzerine kuran bir iktidara karşı alınacak keskin tavırlar alınacak ideolojik başlıklar mevcuttur. Bu durum, Karl Marx’ın işaret ettiği nokta ile alakalı değildir ve AKP saldırganlığına karşı bu türden bir ideolojik mücadele yürütmek, Marx’ın bu düsturuyla çelişmez.

AKP’nin ideolojisizleştirme çalışmalarının ardında yatan hedef, toplumun herhangi bir biçimde düşünüp sorgulamasını engellemektir. AKP için, insanların ne düşündüğünün önemi yoktur. Kendini savunsa dahi insanların düşünmemesini istemektedir. Bu duruma en yakın örnek, AKP medyasının yönetici kadrosunda yakın zamanda yaşanan tasfiyelerdir.

Erdoğan’ın ölmüş annesine küfür

AKP’nin Havuz Televizyonu ATV’de yer alan bu tavrın samimiyetsizliğin en somut örneğini Yavuz Bingöl sergiledi. Bingöl, Haziran Direnişi’nin En Genç Şehidi Berkin Elvan’ın Annesi Gülsüm Elvan’ın, Çankaya Köşkü Başkanlığı Yarışı sırasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından mitingde yuhalatılmasının haklı bir hareket olduğunu söyledi. Bingöl bu konuda, Haziran Direnişi sırasında Recep Tayyip Erdoğan’ın ölmüş annesine küfredildiğini, bunun sol değerlerle bağdaşmayacağını, bu yüzden de Tayyip Erdoğan’ın Gülsüm Elvan’ı yuhalatmasının “insani bir davranış” olduğunu söyledi.

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı için Haziran Direnişi’ne kadar verilen 1 buçuk yıllık mücadeleyi, Taksim Dayanışması’nın kuruluş toplantısından itibaren takip eden ve Gezi Parkı’nda Taksim Komünü’nün kurulduğu 15 gün boyunca Taksim’de yatıp kalkan birisi olarak Haziran Direnişi’nde küçük gruplar tarafından atılan en ufak küfürlü tezahürat ve sloganın anında Direnişçiler tarafından tepkiyle karşılandığını ve kesildiğini kendim gördüm. Fakat AKP cenahından, Gülsüm Elvan’ın yuhalanmasına ilişkin en azından “ayıptır” bile dendiğini duymadım.

Berkin Elvan’ın ailesinin Yavuz Bimgöl’ün bu açıklamalarına karşılık açtığı 5 kuruşluk tazminat davası, Yavuz Bingöl’ün insanlık ve sol bakış perspektifi açısından değerini gösteren bir yanıt oldu.

Ölümleri kıyaslayıp bunun üzerinden demogoji yaratma gibi bir amacım yok. Fakat, “acının ideolojisi yok” ise, Berkin Elvan, AKP faşizmi tarafından öldürülmüştür. Gülsüm Elvan da oğlunu kaybetmiştir. Tabii ki Sare Davutoğlu, kalkıp Gülsüm Elvan’ı ziyaret etmek gibi bir yüzsüzlük ve karaktersizlik yapmasın ama; madem o kadar “insani” birisi, hiç olmazsa bir taziye açıklamasında bulunsun. Aksi takdirde “acının ideolojisinin olmadığı” pek inandırıcı olmuyor. Hele de “Gezi zekası” açısından hiç!

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder