logo

7 Kasım 2014 Cuma

Sabaha karşı 6 bin ağacı katlettiler

Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesinde, Kolin şirketi tarafından "Acele kamulaştırma kararıyla" tahsis edilen termik santralin kurulacağı alanda sabaha karşı 6 bin zeytin ağacı dozerlerle söküldü.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, sabah saat 06:00 sularında termik santralin kurulacağı alana dozerlerle gelen firma yetkilileri 6 bin zeytin ağacını kökünden söktü. Ağaçların sökülmesine engel olmak isteyen ve 16 gündür zeytin ağaçlarını korumak için nöbet tutan köylüler ile firmanın güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Olaylarda özel güvenlik görevlilerinin yurttaşlara jopla saldırdığı ve kelepçe kullandığı ifade edildi. Ağaç kıyımını önlemek isteyen bir yurttaşın dozerin önüne yatması üzerine özel güvenlik görevlilerinin yurttaşı darp ederek yaraladığı gelen bilgiler arasında. Jandarmanın ise her şey bittikten 2 saat sonra Yırca'ya intikal ettiği öğrenildi

"Telefonu yurttaşın suratına kapattı"
Olayların büyümesi üzerine telefonla Soma Kaymakam'ı Bahattin Atçı ile görüşen bir yurttaş, "Söz vermiştiniz. Hani bizim yanımızdaydınız? " sorusu üzerine Atçı, vatandaşa, "Terbiyesizlik yapma, defol git" diyerek telefonu kapattığı iddia edildi. Öte yandan saatler sonra Yırca'ya incelemelere giden Kaymakam Atçı, yurttaşlar tarafından protesto edildi.

"Kaymakam köylünün değil, Kolin'in yanında"
Termik santralle inşaasına karşı tepki gösteren köylüler," Biz yılmayacağız yine zeytin dikeceğiz tarlamıza termik santral yaptırmayacağız. Yazıklar olsun devlet niye niçin yanımızda değil. Savcılıktan da jandarmadan da şikayetçiyiz. Köylünün mü şirketin mi devletin mi? Bu arada insanlar perişan, kadınlara da saldıran kelepçe takan güvenlik görevlileri serbest. kaymakam bir daha bu köye gelmesin devlet neden bizim yanımızda değil. Kaymakam köylünün değil, Kolin'in yanında" dedi. Yırca köyü muhtarı Mustafa Akın ise 1 saat içinde 6 bin ağacın kesildiğini söyledi. Akın, özel güvenlikçiler tarafından biri avukat olmak üzere 3 kişinin de kelepçelenerek alanın dışına götürüldüğünü, bir kişinin ise gaz kapsülüyle yaralandığını ifade etti.

"Çocuklarımızı terörist yapacağız"
Yırca'dan edindiğimiz bilgilere göre, Yırca köylülerinin devlete güveni artık yok. Sabah okula giden okul servisinin önünü kesen vatandaşlar, "çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Onlar devletin okuluna gidiyor. Biz okutmayacağız çocuklarımızı terörist yapacağız" diyorlar.
Yırca'da köylülerin ağaç kıyımına karşı öfkeli bekleyişi sürüyor.


Gökhan Çelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder