logo

1 Kasım 2014 Cumartesi

ABD bayraklı Peşmerge ve “Biji Serok Obama”

Üniformasının omzunda ABD bayrağıyla Kobane’ye giden peşmergenin fotoğrafının yayınlanması ve peşmerge grubunun “Biji Serok Obama” sloganıyla karşılanması Kobani konusunda turnusol kağıdı işlevi görüyor.

Başından beri, IŞİD denen yamyam sürüsünün Kuzey Irak ve Kuzey Suriye bölgelerine musallat edilmesinin, ABD’nin tıkanan Büyük Ortadoğu Projesi’nde kendine yeni hamle sahası açma amaçlı olduğunu söylüyorduk. Çarşamba günü üniformasının sol koluna ABD Bayrağı takarak geçiş yapan bir peşmergenin zafer işareti yapan fotoğrafının yayınlanması ve bu peşmerge grubunun “Biji Serok Obama” sloganıyla karşılanması da bu tezi kuvvetlendiren gelişmeler.

Gerçi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, konu hakkında Perşembe günü Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Amblem biçiminde başka bir devletin  bayrağının, Peşmerge üniformasının omzuna veya göğsüne yapıştırılmasına  kesinlikle izin verilmemektedir. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. O  üniformayı söz konusu Peşmergenin kendisi temin etmiştir. Bizim bu konuya ilişkin tavrımız nettir" dedi. Eğer böyleyse, fotoğrafı tüm dünyaya yayılan bu peşmergenin bulunup görevden alınması gerekmektedir. Aksi takdirde bu açıklama pek inandırıcılık kazanmıyor. Konuyla ilgili ABD'den bir açıklama gelmemesi ise ayrı bir dikkat çeken konu.

Öncelikle askeri alanda bir silahlı gücün üniformasının omzunda taşıdığı bayrak, nerenin silahlı gücü olduğunu temsil eder. Eldeki açık veriler ışığında söyleyebiliriz ki şu an en azından IŞİD’e karşı savaşan askeri koalisyonda fiilen bir ABD askeri bulunuyor. ABD, bu askeri koalisyonun aleyhine oluşacak herhangi bir durumu Kobani’ye fiili müdahale için bahane edecektir ya da kendi fiili müdahalesi haklı gösterecek durumun oluşmasını sağlamaya çabalayacaktır. Bu durumun da halklar lehine bir sonuç getirmeyeceği açıktır.   

Obama lehine slogan atma “özgürlüğü”

Peşmerge güçlerinin bağlı bulunduğu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin, ABD’nin Kürt siyasi çevreleri içerisindeki en önemli ortağı olduğu açıkça bilinen bir gerçek. Fakat, Kürt siyasi çevreleri içerisinde tabanları itibariyle sol karakteri daha fazla öne çıkan HDP’den gele açıklama ise endişe verici. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora’nın konuyla ilgili yaptığı, "Halk özgürdür. Herkes lehine tezahüratta bulunabilir" açıklaması kabul edilebilir gibi değildir. HDP de gerek Rojava halkının gerekse tüm bölge halklarının herhangi bir ABD Başkanı lehine slogan atarak özgürlüklerine ve haklarına kavuşamayacağını gayet iyi bilmektedir.

HDP ve tüm bölgemizin ilerici, aydınlanmacı ve yurtsever güçleri hakları ve özgürlükleri için ABD ve sömürgecilik karşıtı bir tutum almak ve halklardan yana barış için mücadele etmek zorundadır. Çünkü Küba Devrimi liderlerinden Ernesto Guevara’nın da söylediği gibi “emperyalizme güven olmaz”!

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder