logo

26 Haziran 2013 Çarşamba

Sarp Kuray'a tahliye yok

16 Haziran Hareketi adlı örgütün lideri olduğu öne sürülen Sarp Kuray'ın tahliye talebi reddedildi. Aynı davada 6. kez yargılanan Kuray'ın duruşması 10 Eylül'e ertelendi.

68 Kuşağı gençlik önderlerinden Sarp Kuray'ın tutuklu yargılandığı '16 Haziran Hareketi' davasının duruşması dün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü. Kuray duruşmaya, tutuklu bulunduğu Ankara Sincan Cezaevi'nden telekonferans yöntemiyle katıldı. Kuray'ın '16 Haziran Hareketi’ adlı örgütün kurucusu olduğu iddiasıyla yargılandığı duruşmada, aynı davada tutuksuz yargılanan Mehmet Bülent Özbek tanık olarak dinlendi.

İddianamede Özbek'in Kuray'dan eylem talimatı aldığı öne sürülmüştü. Sarp Kuray'ın avukatı  Gürsel Meriç'in “Sarp Kuray size her hangi bir eylem için talimat verdi mi?”sorusuna Özbek “Hayır” diye cevapladı. Özbek emniyetteki ifadesinde geçen “Eylem talimatını Sarp Kuray verdi. Silahları Serdar Kaya'dan teslim aldım” sözlerini işkence altında söylediğini açıkladı. Bunun üzerine Sarp Kuray'ın avukatları davanın bir temelinin kalmadığını vurgulayarak tahliye talep etti. 

Mahkeme Kuray'a “Devrimci Karargah davasında sanık olan ve kırmızı bültenle aranan Mehmet Ali Bozdemir ile Serdar Kaya'nın bulunarak dinlenmesi yönünde talebiniz var mı?” diye sordu. Kuray böyle bir talebinin olmadığını söyledi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu kararı şahsına yönelik ideolojik ve haksız bir karar olarak niteyen Kuray “Bu haksızlığın kaldırılmasını talep ediyorum” dedi. 

Savcı tahliye talebinin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme verdiği ara kararda tutukluluğunun devamına hükmetti. Dava 10 Eylül'e ertelendi.

Sarp Kuray, 16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle 5 kez yargılanmıştı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi 2009'un Şubat ayında Kuray'ı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Ceza, Yargıtay tarafından da onaylanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi davanın tekrardan görülmesini talep etmişti. Bunun üzerine Kuray hükümlü olarak 6. kez aynı davadan yargılanmaya başlamıştı.

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder