logo

27 Ekim 2019 Pazar

Kuzgun'un erken finalinin öğrettikleri


Kuzgun dizisinin erken final yapmasının sebebi dizinin başarısızlığı değil, dizi sektörünün içinde bulunduğu sıkışmadır.

Geçen sezon yayın hayatına Şubat ayının ikinci haftasında sezona ortasından dalarak başlayan Kuzgun, bu handikapına rağmen sezonun iddialı yapımlarındandı. Dizinin başrollerini Barış Arduç(Kuzgun Cebeci karakteri) ve Burcu Biricik(Kuzgun Cebeci karakterinin çocukluk aşkı Dila Bilgin karakteri)'in paylaştı. Dizinin kadrosunda ayrıca Haticce Aslan(Kuzgun Cebeci karakterinin annesi Meryem Cebeci karakteri), Settar Tanrıöğen(Kuzgun Cebeci karakterinin dedesi ve mafya lideri Behram Adıvar/Derviş Cevheri karakteri) ve Levent Ülgen(Dila Bilgin karakterinin babası Rıfat Bilgin karakteri) gibi deneyimli oyuncuları da kadrosunda barındırıyordu.

DİZİNİN HİKAYESİ
Dizinin hikayesi kabaca, adalet mücadelesi verirken canından olmuş polis bir babanın oğlunun, çok küçük yaşlarda ailesinden kopartılarak sokakta kalması ve zorlu çocukluk yıllarının ardından hayatta kalarak babasının intikamını alma çabasına dayanıyordu.

Ay Yapım'ın ürünü olan dizinin senaryosu ve oyuncu kadrosu, başarılı bir dizi için yeterli imkanı sağlıyor gibi gözüküyordu. Fakat dizi, beklendiği kadar yüksek reyting alamasa da yüzde 5 dolaylarında, “ortalama” olarak kabul edilebilecek bir reyting oranıyla ilk sezonu bitirdi. Kuzgun Cebeci karakteri, aynı zamanda dedesi olan Behram Adıvar karakterinin en büyük düşmanı olduğunu öğrenmişti. Kuzgun Cebeci karakterinin sezon finalinde Behram Adıvar karakterini öldürmesi ve o sırada orada bulunan Dila Bilgin karakterinin de intihar etmesiyle heyecanlı bir ikinci sezon beklentisi uyanmıştı dizi hakkında.

Dizinin ikinci sezonu da bu heyecan beklentisine uygun olarak oyuncu kadrosuna Onur Saylak(Kuzgun Cebeci ile birbirlerinden habersiz olan kardeş ve babalarının katili Ferman Koruoğlu karakteri)'ın katılmasıyla başladı. Dila Bilgin karakteri, Kuzgun Cebeci karakterine yönelik “Karanlık ve eli silahlı hayatı” eleştirilerinde bulunmuş ve Kuzgun Cebeci karakterinden ayrılmıştı. Dila Bilgin karakteri, hastanedeyken kendisine yardım eden Ferman Koruoğlu karakteriyle “Yeni ve temiz bir hayata başlamak” için bir ilişkiye başladı. Bu durum, yeni sezonun üzerine kurulacağı hesaplaşma senaryosu oldu. Üstelik Ferman Koruoğlu karakteri, sahip olduğu inşaat şirketiyle Kuzgun Cebeci karakterinine zorlu çocukluk yıllarında sahip çıkan yoksul mahalleyi yıkarak kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek istemesi ikili arasındaki hesaplaşmanın derinleşmesine neden olmuştu.

Dizi, gerek oyuncu kadrosu gerekse de hikaye örgüsü olarak yapılan yatırıma rağmen istenilen sonucu bir türlü veremedi. Üstelik ilk sezonda yüzde 5 olan reytingler, ikinci sezonda yüzde 2'nin bile altına inebilen bir düşüş eğrisine girdi. Nihayetinde ilk sezonunda 16 bölümü tamamlayabilen dizinin ikinci sezonu yalnızca 5 bölüm sürebildi.

TANIDIK HİKAYELER
Açık söylemek gerekir ki Kuzgun'un erken final yapması; başarısız bir dizi olmasından değil, ülkemizdeki dizi sektörünün içinde bulunduğu özgün senaryo yokluğunun bir sonucudur. Kuzgun, yine Ay Yapım imzasıyla 2009 – 2011 yılları arasında yayınlanan Ezel dizisiyle başlayan ve geçen sezon yayınlanan Çarpışma dizisi ile devam eden, hatta Çukur dizisinde Salih Koçovalı/Vartolu Saadettin karakterinde de karşımıza çıkan çocukluğunun intikamını almaya çalışan öfkeli genç erkek profilinin bir devamı. İkinci sezondaki mahalle konsepti de Kuzgun Cebeci karakterinin adeta Çukur dizisinde geçen sezon sonunda öldürülen mahallenin babası İdris Koçovalı karakterinin genç versiyonu görüntüsü verdi.

Dizinin başındaki senaryo kurgusu ise Çarpışma ile neredeyse aynı. Kuzgun'da polis bir baba ve mafya bir dede vardı. Dede, bir diğer torununa tanımadığı babasını öldürtmüştü. Başrol ise babasının ölümünün intikamını almaya çalışacaktı. Çarpışma'da ise mafya babadan kurtulmak için evden kaçan annenin çocuğunu sokakta bırakmıştı. Yetimhanede büyüyen çocuk ise polis olarak annesini bulmaya ve babasından intikam almaya çalışmıştı. Yani üst soy erkekten intikam almaya çalışan genç erkek hikayesi. Tek farkla: Biri sivil, diğeri polis.

Benzerlikler bununla da sınırlı değil. Çarpışma'da Başkomiser Kadir Adalı'nın en yakın düşmanı Veli Cevher karakterini canlandırıp diziyi “pişman kötü adam” olarak bitiren Onur Saylak, bu sefer Kuzgun'da Ferman Koruoğlu karakterinin Kuzgun Cebeci karakteriyle kardeş olduğunu ve öldürdüğü kişinin babaları olduğunu öğrenmesinin ardından yine aynı pozisyona düştü.

Kuzgun dizisinin bu seyri, ülkemizdeki izleyici profilinin güzel olanın tadında bırakılarak güzel kalmasını istediğini gösteriyor. Güzel olan hikayeyi küçük değişikliklerle yeniden üretmeye kalkışmak güzel sonuçlar vermiyor maalesef...

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder