logo

12 Ocak 2018 Cuma

Galatasaray'ın sorunu diziliş değil karakter!

Galatasaray'ın, ligin ikinci yarısında başarıya ulaşmak için yırtıcı bir oyun sergileyerek topu rakip sahaya yıkmalı ve rakibin kendi üzerine gelmesini engellemesi gerekiyor.

Galatasarayla ilgili tartışmam, yaklaşık bir buçuk yıl önce yazdığım ve geçen sezonun ilk karşılaşması olan Kardemir Karabükspor karşılaşmasında Eren Derdiyok'un mucizevi golüyle alınan galibiyet hakkında yazdığım yazıyla başlamıştı.(1)

O yazıda, Galatasaray'ın oyunu rakip yarı sahaya yıkıp, oyunu dördüncü bölge aksiyonları üzerine kurması gerektiğini belirtmiş ve o günkü kadro içerisinden 4-1-3-2 dizilişinde bir 11 önermiştim.

Kulüplerin ikinci yarı için kamp yapıp yeni dönem düzenlerini belirlediği şu günlerde bir gece televizyonda tesadüf eseri denk geldiğim Galatasaray'ın Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısındaki maç özetlerini baştan sona izledim. İki sezondur Galatasaray konusunda diziliş ve taktik tartışması veren ve ikili forvet önerisinde bulunmuş birisi olarak bu maçlardan çıkardığım sonuç Galatasaray'ın sorununun diziliş olmadığı olmadığı.

Galatasaray pekala tek forvetle de başarılı olabilir ve Lig'in ilk 8 haftasında namağlup olurken de tek forvetle oynamıştı. (Buna rağmen iki forvet tercihinin “daha iyi” sonuç vereceğine yönelik kanaatimi de koruyorum) Fakat bir buçuk senedir Galatasaray takımı, başına üçüncü antrenörünü(Riekerink, Tudor ve Terim) getirse de o eski karakterini değiştirememiştir.

Galatasaray halen savunma yapmayı beceremiyor ve formasından korkmayıp üzerine gelen her takım Galatasaray'ı silkeliyor, gol vuruşu yapmayı beceren takım ise Galatasaray'ı yeniyor.

Bu durum, Lig'in 4'üncü haftasındaki Antalyaspor ve 6'ncı haftasındaki Bursaspor maçlarında kendisini bağırmaya başlamıştı. 16'ncı haftadaki Evkur Yeni Malatyaspor karşılaşması ise, yırtıcı ve dördüncü bölge aksiyonuna dayalı olmayan bir oyun anlayışının, gömülü bir savunma anlayışıyla Gomis'i yalnızlığa itip, Galatasaray'ın sahada kapısına kilidi vurabildiğinin yeterli ispatını vermiştir.

İLK YARI MAÇLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

*Galatasaray'ın kaybettiği maçların ortak özellikleri: Denayer'in oynaması, Galatasaray'ın top hakimiyeti sağlayamaması ve oyunu rakip sahaya yıkamaması ve Yasin'in futbol oynamak yerine hakemlerle ve rakiple uğraşması

**Galatasaray'ın kazandığı maçların ortak özellikleri: Galatasaray'ın top hakimiyeti sağlayıp oyunu rakip sahaya ve özellikle pas trafiğiyle dördüncü bölgeye taşıması, Belhanda'nın 10 numara gibi takımı yönlendirmesi, Tolga Ciğerci'nin (devrenin ilk yarısındaki maçlarda) sürpriz golcü olması, Gary Rodrigues'in özellikle sağ kanattan başta Gomis'e olmak üzere bitirici pas vermesi

DİZİLİŞ VE İLK 11 ÖNERİLERİ
Kişisel kanaatim Galatasaray'ın yine sahaya 4-1-3-2 taktiğiyle çıkmasının daha iyi olacağı yönünde olsa da dünya futbolundaki tek forvet eğiliminin hakimiyeti karşısında 4-2-3-1 de oynayabilmesi mümkün. Fakat, Gomis'in ceza sahasında daha rahat hareket alanı bulabilmesi ve gol alternatifinin çoğalabilmesi için Eren Derdiyok'un da ilk 11'de olması faydalı olur.

*4-1-3-2 dizilişiyle ilk 11 önerim: Muslera, Mariano, Maicon, Serdar Aziz, Linnes, Fernando, Feghouli, Belhanda, Rodrigues, Eren Derdiyok, Gomis



*4-2-3-1 dizişiyle ilk 11 önerim: Muslera, Mariano, Maicon, Serdar Aziz, Linnes, Fernando, Ndiaye, Feghouli, Belhanda, Rodrigues, Gomis


Her iki taktik için de, Galatasaray'ın ilk devrenin ilk yarısında kazandığı ve esas yükselişte olup, devrenin ikinci yarısında ekmeğini yediği dönemdeki maçların kazandıran özelliklerden Tolga Ciğerci'nin neden ilk 11 önerilerimde yer almadığını merak ettiğinizi biliyorum.

Her iki taktikle de, forvetin arkasındaki üçlünün sahanın dördüncü bölgesinde gezgin olarak oynadığı ve kişisel yeteneklerini ekip bütünlüğü içerisinde sergileyebildikleri halde Galatasaray'ın herhangi bir “sürpriz”e ihtiyacı kalmayacak çünkü...
(1)Soner Bahadır, “Sevindirmeyen galibiyet ve taktik önerisi”, 23 Ağustos 2016, http://serbestats.blogspot.com.tr/2016/08/sevindirmeyen-galibiyet-ve-taktik_23.html

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder