logo

28 Aralık 2015 Pazartesi

Bu fotoğraftan ne anlamalıyız?

AKP'nin “oy deposu” olarak anılan ilçelerden Küçükçekmece'nin merkezinde çektiğim bu fotoğraf, devrimci mücadele için yol gösterici bir niteliğe sahip.

Fotoğrafı, Küçükçekmece ilçesinin merkezinde E-5 kenarında bulunan fidanlığın orada çektim. Fidanlığın duvarında asılı bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AKP'li Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'in “Küçükçekmece ulaşım üssü oluyor” sloganının yer aldığı propaganda afişinin Kadir Topbaş ve Temel Karadeniz'in yüzlerinin yan yana fotoğraflarının olduğu bölüm “itina ile” yırtılmış. Yırtma işleminin yalnızca Topbaş ve Karadeniz'in yüzleriyle sınırlı olması ve ikilinin yüzlerinin dışına en ufak bir taşma yapılmamış olması, bu yırtma işleminin “sıradan bir serserinin işi” değil, politik bir bilinçle gösterilmiş tepki olduğunu ortaya koyuyor.

EYLEMİN ÖNEMİ

Peki bu görüntünün ne önemi var? Olay, Küçükçekmece gibi sol için “kaybedilmiş” ya da zayıf olunan bir ilçenin merkezinde ve E-5 gibi işlek bir yolun kenarında, yani herkesin gözünün önünde gerçekleşmiş. AKP'nin Nazi Almanyası'nı andıran bir baskınlıkla kullandığı propaganda mekanizmasına meydan okuyan bir tavrı yansıtması bu eylemi iki açıdan önemli kılıyor:

1-AKP'ye “Senin propaganda mekanizmana burada müsaade etmeyiz” diyor.
2-AKP'nin “yenilmez” olduğunu düşünen kitleye de AKP'nin dokunulmaz ve sarsılmaz olmadığını gösteriyor.

HER YER TAKSİM OLSUN!

Olaydan çıkarılması gereken üçüncü bir ders ise Küçükçekmece'nin “ulaşım üssü” olmasına yönelik herhangi bir saldırı ve tepkiyi içermiyor olması. Afişin sadece Kadir Topbaş ve Temel Karadeniz'in yüzlerinin olduğu kısmının yırtılması, Saray Faşizmi'nin iddia ettiği gibi AKP'ye karşı gelenlerin “Türkiye'nin büyüyüp gelişmesine karşı çıkan” kimseler olmadığının göstergesidir.

Son dönemde sıkça sorulan “Geziciler nerede?” sorusuna şöyle yanıt verebiliriz: “Küçükçekmece'de yalanın afişini yırtıyor.” Haziran Direnişi'nde boşuna “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganını atmadık. Eğer “Her yer Taksim” olmasaydı, “Geziciler” her yerde olmasaydı o büyük kitlesel direniş oluşamazdı. O zaman “Geziciler”in ve devrimcilerin önünde bir görev duruyor: “Her yerde” yan yana gelip her yeri Taksim yapmak!


Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder