logo

9 Temmuz 2013 Salı

Metin Feyzioğlu: “Vali görevini kötüye kullanıyor”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun polise silahsız Taksim eylemlerine yasa dışı müdahale emri vererek görevini kötüye kullandığını söyledi.

Ulusal Kanal’ın özel yayınına bağlanan Metin Feyzioğlu, eylemlerde herhangi bir silah barındırılmadığı zaman polisin müdahale hakkı bulunmadığını, silahsız ve şiddetsiz eylemlerde dağılma uyarısı yapmanın polise müdahale hakkı vermediğini ve bu durumda yapılan her türlü müdahalenin orantısız şiddet olduğunu vurguladı.

Feyzioğlu konuyla ilgili olarak, “Anayasaya göre herkes izin almadan barışçıl gösteri yapma hakkına sahiptir. AİHM’e göre gösteri hakkında gösterilerin zamanıyla birlikte yerini belirleme hakkı da vardır. Parklarda gösteri yapılamaz gibi yasaklama AİHS’e aykırıdır. Bu, görevi kötüye kullanmaktır. Gösteri barışçılsa polisin ‘dağılın’ uyarısı saldırıyı haklı çıkarmaz. Böyle bir gösteride polisin ‘dağılın dedik dağılmadılar, bu yüzden dağıttık’ demesi hukuki değildir. Orantısız güç, fazla can yakmayan değil, uygulamamanız gereken müdahaledir. Böyle bir noktada bir göstericiyi elinden bile tutsanız orantısız güçtür” şeklinde konuştu.

“Devlete güven azalıyor”

Feyzioğlu ayrıca, eli palalı ve silahlı saldırganların tutuklanmadığını fakat twit atanların dahi tutuklandığını belirterek halkın çifte standart uygulandığını düşünerek devlete güveninin azaldığını söyledi.

Feyzioğlu,” Bir kere Türkiye’de devlete ve idarenin uygulamalarına karşı ciddi bir güvensizlik oluşmuştur. Halka ciddi bir şiddet uygulanıyor. Hemen ardından sistemin içinden birileri bunları aklamak için beyanatlar vermeye başlıyor. Taksim’de gösteri yapanlar marjinal gruplar, halkı ve esnafı da bunlardan korumak için müdahale ediliyor diye bir algı yaratılmak isteniyor. Elinde taşa benzer bir cisim bulunan kişileri tutuklayan mahkeme halkı zehirleyen, öldüresiye döven polise bir tutuklama yok. Öldüren polise, meşru müdafaa denilerek tutuklanmıyor, palalı adamlar tutuklanmıyor ama twit atanlar ya da atarken değil elinde taş tutan insanlar tutuklanıyor. Bu da vicdanları yaralıyor ve güvensizlik yaratıyor. Siz, o taraftaki yüzde 50’siniz, biz bu taraftaki yüzde 50’nin polisi ve yargısıyız algısı yaratılıyor ve derin bir uçurum yaratılıyor. Polisle halkın arasına set çekmeyin, yargıya olan güveni daha fazla zedelemeyin diyoruz” dedi.

Soner Bahadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder